Mitkä talvipäivät?

Opettajaksi opiskeleville suunnatut Talvipäivät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1947 - yli 70 vuotta sitten. Tuolloin Kajaani isännöi pitkälti urheilu- ja kulttuuripainotteisiin kilpailuihin perustuvia Talvipäiviä, jonne opettajaopiskelijat kokoontuivat kisailemaan keskenään. 

 

Vuosien varrella kaikille tutut opiskelijakaupungit ovat vuorollaan päässeet viihdyttämään osallistujia, ja Talvipäiviä onkin vietetty lukuisissa eri kaupungeissa aina Helsingistä Kajaaniin ja Turusta Joensuuhun saakka. Nykyisellään Talvipäivät tarjoavat osallistujille kolmipäiväisen tapahtuman täynnä erinäistä ohjelmaa ja hauskanpitoa yhdessä muihin opettajaopiskelijoihin tutustuen. 

 

Myös Jyväskylän talvipäiväperinne yltää kauas. Ensimmäiset jyväskyläläiset Talvipäivät järjestettiin vuonna 1949, ja järjestyksessään toisista jyväskyläläisistä Talvipäivistä löytyy materiaalia jopa Ylen Elävästä Arkistosta. Tuolloin kisailtiin ahkerasti niin joukkuevoimistelussa, hiihdossa kuin lausunnassakin, ja lajeja oli laidasta laitaan. 1900-luvun puolivälissä vielä uudet Alvar Aallon suunnittelemat yliopiston rakennukset saivat pitää huolta noin 900:sta ympäri maata tulleesta opettajaopiskelijasta.

 

Nyt, yli 60 vuotta myöhemmin, samaiset tilat saavat kunnian vastaanottaa jälleen kerran uusia opettajaopiskelijoita. Vuoden 2020 Talvipäivät eivät ole vain ylistys menneitä aikoja kohtaan, vaan ennen kaikkea myös kunnianosoitus sekä kymmenen vuoden takaisille Jyväskylän Talvipäiville että järjestysluvussaan kymmenensille jyväskyläläisille Talvipäiville -  nyt on siis monin verroin syytä juhlaan!

  • @talvipaivat2020
  • Facebook - White Circle
  • White Spotify Icon